Medvedkova pot

Krožna otroška pešpot, obarvana z gozdno pedagogiko in čutnim zaznavanjem. Primerna je za družine z otroki, šolske, vrtčevske in druge organizirane skupine, saj je popestrena s številnimi animacijami. Navdušil vas bo čudovit gozd z gozdnimi jasami, opremljenimi z didaktičnimi pripomočki, klopmi, lesenimi lužami in različnimi skulpturami, med drugim tudi mahovito medvedko Štefko.

Krožna pot je na novo markirana, za tiste, ki pa bolj zaupate digitalni tehniki, pa smo za vas pripravili  zemljevid

Na poti je sedem tematskih iger, povezanih z gozdno pedagogiko in čutnim zaznavanjem. Pot je primerna za družine in različne otroške skupine. Najbolj atraktivna na poti pa je zagotovo več kot 3,5 m visoka mahovita medvedka Štefka. Zelo rada pozira, tako da izkoristite obisk za fotografiranje z njo. Ogledati si je mogoče številna velikanska mravljišča na vrhu Zale in se v lepem vremenu razgledati po okoliškem hribovju. Navdušil vas bo čudovit gozd z gozdnimi jasami, opremljenimi z didaktičnimi pripomočki, klopmi in lesenimi skulpturami. Čudovita ideja za nedeljski izlet!

Dolžina poti je 3,5 km in označena z rumenimi medvedjimi tačkami. Pričnete jo na Kmetiji pr' Bukovc, kjer parkirate svoj avtomobil in se odpravite po gozdni poti pod parkiriščem oz. oglasnima kozolčkoma. Pazite na smerno puščico in medvedjo šapo na vozišču, ki vas bo usmerila na pravo pot.

IMG 20200902 175804

Proti potoku vas vodi široka gozdna cesta. Previdno prečkate potok, nato po ozki stezici nadaljujete pot po ozki kotlinici. Kmalu vas markacije privedejo do prve igre, kjer si zavežemo oči in sledimo vrvici. Doživimo izkušnjo čutnega zaznavanja v primeru, da vida nimamo na voljo. Kako se boste znašli? 

vrvice

Po končani igri se odpravimo po levi strani. Takoj pod klančino nas čaka nov izziv. Vse igre so nadvse zabavne in temeljijo na čutnem zaznavanju. Pot po naslednji igri zaokroži nazaj in vas pripelje do glavne junakinje poti, ki je prav zagotovo 3.5 m visoka mahovita medvedka Štefka.

medvedkova

Ob njej se ustavite in se z njo fotografirajte, tega bo še posebej vesela.  Vpisna knjiga pa vabi, da vanjo zabeležite vaš obisk. Zraven imate možnost darovati prostovolen prispevek namenjen stalni nadgradnji didaktičnih pripomočkov na tej poti. Saj veste igra v naravi je poceni, ni pa zastonj.

Blizu medvedke si lahko v vašo stekleničko nalijete čiste pitne vode, ki izvira nekaj metrov više.  Poskusite jo kako je mrzla in se z njo osvežite.
Krožna pot ne pelje mimo čudovite gozdne jase, vendar se le odpravite od medvedke po gozdni cesti stezi navzgor. Nekaj deset metrov više je namreč idiličen gozdni travnik, kjer najdete še eno od omenjenih iger čutnega zaznavanja. Seveda pa velja: Pazite na red in čistočo, ter smeti odnesite s sabo v dolino.
 

Zanimivosti na poti:

  • Lesena luža na jasi namenjena počitku ali malici. Bodite pozorni in opazujte kako bodo drobtinice, ki vam bodo padle na tla, skrbno pobrale mravlje.
  • Na jasi so možne številne aktivnosti. Bodisi za igre z žogo, badminton, plezanje po drevesih, guganje, skrivanje, otroški zip-line… Igrala  in jasa so zasebna last, tako jih uporabljate spoštljivo in predvsem na lastno odgovornost.
  • Številne klopice kar vabijo k posedanju in poslušanju ptičjega petja.
  • Medvedkova pot se prepleta s potjo skozi Zalo, tako da do medvedke pridete tudi, če se odpravite na daljšo ali krajšo pot skozi Zalo.
  • Na jasi se nahaja lična gozdna koča, ki je zasebna last. V kolikor bi potrebovali več informacij ali bi se radi dogovorili npr. za voden ogled ali izvedbo delavnic ter animacij v naravi, se obrnite na Lucijo (031 693 731 ali pišete na mail lucija.kavcic81(afna)gmail.com).
  • Če se iz jase povzpnete še nekoliko više, vas bo na nadmorski višini 899 m navdušila arhitektura gozdnih mravelj, ki domujejo v številnih velikanskih mravljiščih. 
Oglejte si še predstavitveni filmček o nastanku medvedke Štefke ter PROMO VIDEO o Medvedkovi poti.
 
Zgodba o nastanku mahovite medvedke Štefke sega v leto 2014, ko se je v Poljanski dolini zgodila poplava, ki je uničila prenekatere ceste, sprožali so se plazovi, odnašalo je mostove. Eden takih nesrečnih mostov je bil tudi most v Todražu, ki vodi v Žirovski Vrh Sv. Urbana. Prebivalci smo s tistim dnem ostali brez dostopa do svojega doma za dva meseca. K sreči smo imeli več možnih obvozov, bodisi preko Brebovnice ali Žirovskega Vrha. Deroča Brebovščica je most izpodjedla in ga uničila do te mere, da je bilo potrebno zgraditi novega. Od starega mostu je ostala železna ograja, ki je nekako kar nismo mogli zavreči. V njej so se skrivali številni spomini. Ko smo pred desetletji hodili v šolo, smo na tem mostu sedeli, plezali po ograji ter metali kamenčke v potok. Da bi ohranili to otroško razigranost se je porodila ideja, da bi iz starega železa izdelali neko zanimivo skulpturo. Ideje so bile različne, vendar je zmagala skulptura medveda, ki bi sonaravno 'bival' kar sredi gozda Zale. Že pisatelj I. Tavčar je v povesti V Zali pisal o velikem medvedu, ki je napadel kanonika Amandusa. Ravno o tej zgodbi pa govori tudi vsebina tematske poti skozi Zalo, zato se je umestitev skulpture zdela smiselna. Družina Omejčk je tako zavihala rokave in se lotila skulpture, ki bo v Zali živela in navduševala mimoidoče. Živela pa na način, da bo preraščena z mahom, katerega bo namakal namakalni sistem znotraj skulpture. Najti je bilo potrebno ustrezno lokacijo znotraj zasebnega zemljišča družine, nato zvariti kose železne ograje, ki so služili, kot glavno ogrodje medvedje skulpture, nato pa iz kompaktne mreže izdelati 3D obliko. Sledil je prevoz na izbrano mesto, fiksiranje v tla ter polnjenje skulpture z materialom. Iz bližnjega potočka smo vkopali še cev, ki je pripeljala vodo vse do glave medvekde in ji omogočilo zalivanje mahu. Na skulpturo smo nato nasadili še mah, ki pa ga je na nekaterih mestih potrebno tudi kdaj zamenjati. In tako je leta 2015 nastala je Štefka, ki je ime dobila po trenutnem predsedniku turističnega društva - Štefanu Bogataju. Vse od takrat je postala velika atrakcija in ena od pohodnih ciljev v Poljanski dolini.
 
Več o medvedki pa tudi v člankih:
- Nina potuje (otroške peš poti)
- Nina potuje (nasveti za izlet)