Folklorna skupina

Folklorna skupina znotraj TD Žirovski Vrh je pričela z delovanjem v letu 2009, ko je nekaj članov dobilo idejo, da se dejavnost društva razširi še v to smer. S folklorno dejavnostjo bi tako popestrili marsikateri naš dogodek. Pričeli smo z vajami in po nekaj mesecih vaje že izvedli prve nastope.

Trenutno v folklorni skupini Zala pleše 9 parov. Na svojih nastopih nosimo kostume, ki datirajo v sredino 19. stol. in je vsak od njih po svoje unikaten. Izdelali smo jih v projektu Bogastvo babičine skrinje, kjer so se predvsem plesalke naučile mnogo ročnih spretnosti in jih skrbno vpletle v naše kostume. Pri izdelavi kostumov smo namreč pomagali naši mojstrici in avtorici kostumov Andreji Stržinar, da jih je lahko hitreje sešila. Do končne podobe smo prišli še z nesebično pomočjo številnih strokovnjakov, ki so nam pomagali s svojim znanjem in svetovali kako se čim bolj približati ohranjenim originalom in utripu takratnega časa. Nastali so prepričljivi kostumi, ki jemljejo dih in vzbujajo zanimanje o tem koliko znanja in ur je bilo potrebnih za njihovo, pretežno ročno izdelavo.

Priročnik o projektu Bogastvo babičine skrinje, kjer je znanje zabeleženo je na voljo v knjižni in elektronski obliki http://issuu.com/rokodelskicenter-skofjaloka/docs/bogastvo-babicine-skrinje-web-sprea
Folklorna skupina z veseljem pride tudi v vaš kraj in vam popestri kak kulturni dogodek ali pa za vas pripravi celoten folklorni večer. Druženje z nami je zagotovo nepozabno in nekaj posebnega.
Veseli pa smo, da imamo podmladek - otroško folklorno skupino Zala, ki jo že od leta 2003 poučuje Lucija Kavčič. Upravičeno tako lahko rečemo, da so v našem društvu otroci navdušili odrasle za ples.
 
GOSTOVANJE V SRBIJI 2017
Naši izseljenci še vedno skrbijo, da se ne pozabi, kje so njihove korenine. Tako je tudi Ana Stojkovič, ki živi in dela v južno srbskem mestu Vranju, želela spoznati ljudi in kulturo iz kraja kjer je živel in umrl njen praded Miha Černe. Našla nas je na spletni strani in nas, preko Društva slovensko-srbskega prijateljstva "Zdravica" iz Niša povabila, da jih obiščemo in jim prikažemo nekaj iz bogate zakladnice slovenske folklore.
Po tehtnem premisleku smo povabilo sprejeli in danes, ko sta že za nami dva nepozabna nastopa v Nišu in v vasi Vrtogoš pri Vranju, smo veseli, da smo se tako odločili.
Prijazen sprejem, dobri pogoji za nastop in prijetno bivanje in druženje so tudi osnova za nadaljevanje kulturnega sodelovanja.
Atraktiven nastop njihove mladinske folklorne skupine pa nas je prepričal, da bi s svojim izvajanjem lahko navdušili tudi publiko v naših krajih. Morda bo to že prihodnje leto.
Spoznali smo tudi delček Srbije, ki se počasi prebuja iz zaspanosti in bo slej ko prej tudi del EU. Upamo, da bo potem prišel tudi čas, ko na mejah ne bo treba čakati uro ali več.
 
Janez Čadež
Foto: Izidor Jesenko